Desatero k finanční nezávislosti

Pro vybudování finanční nezávislosti překvapivě nemusíte vydělávat milióny. Stačí se jen v každém okamžiku chovat zodpovědně ke své finanční situaci a dlouhodobě a důsledně dodržovat základní pravidla. Ta pravidla jsou mnou odžitá, není to teorie z knih.

A jaká pravidla to vlastně jsou?

Pravidlo první: Zabezpečte si pravidelný příjem

Zní to asi jednoduše, ale je to tak. Pokud chcete hospodařit se svými financemi, nejdříve je musíte začít vydělávat, a to pravidelně. A je jedno, jestli ze zaměstnání nebo z podnikání, důležitá je ta pravidelnost. Protože na jejím základě můžete plánovat, jak s vydělanými penězi hospodařit a také můžete plánovat cíle.

Pravidlo druhé: Životní standardy

Podle toho, jaké peníze se Vám daří vydělávat, tak si nastavte své životní standardy. Není třeba to brát příliš vědecky, nikdy neutrácejte více než vyděláte.

Pravidlo třetí: Šetřící návyk

Pokud tedy pravidelně vyděláváte, naučte se odkládat (=šetřit). Vždy ze své výplaty nějakou část odložte. V této fázi je jedno kam, důležitý je ten návyk.

Pravidlo čtvrté: Finanční zločin

Nikdy, ale opravdu nikdy si nepůjčujte peníze na věci, které jsou zbytné! Osobně považuji skutečně za finanční zločin poskytovat a brát si půjčku (zločin je na straně jak toho, kdo půjčuje, tak toho, kdo si půjčuje) na dovolenou, poslední model Applu, větší televizi, než mám dosud, americkou lednici místo české a podobně.

Pravidlo páté: Jediný zdravý dluh

Jestliže mezi Vaše životní hodnoty patří mít vlastní bydlení, tak dluh spojený s financováním této hodnoty je jeden z mála, který je skutečně zdravý (v odborné literatuře najdete pojem wealth management, kde se o tom píše…). Pokud je Vaším cílem vlastní rodinný dům, postupně se k němu propracujte. Začněte pořízením menšího bytu a postupně v čase, jak budete lépe hospodařit se svými financemi, standard bydlení stále vylepšujte (menší byt vyměňte za větší, větší byt za domek, …). Vlastní bydlení je jeden ze základních pilířů finanční nezávislosti. Vždy budete moci svobodně rozhodnout, zda v daném okamžiku je to pravé a správné bydlení, které odpovídá Vaším standardům a potřebám.

Pravidlo šesté: Peníze mají vydělávat peníze

Pokud už jste vyřešili (hlavně mentálně) vlastní bydlení a pokud už máte návyk odkládat v každé situaci část své výplaty, je čas začít přemýšlet, kam odkládáte. Je úplně jedno, do jakého produktu – depozita, fondy, akcie, zlato, nemovitost, … – budete investovat. Je důležité se správně rozhodnout, co je Vám blízké a co odpovídá Vaší ochotě „riskovat“ a Vašim možnostem. Dobrý finanční poradce, a doporučuji si takového najít, Vám poradí. Vy si jen pamatujte pojem pravidlo zlatého trojúhelníku: Výnos – Likvidita – Riziko. Vyřešení toho, aby peníze vydělávaly peníze je další ze základních pilířů finanční nezávislosti. Mimochodem, v odborné literatuře vydělávání peněz prostřednictvím peněz se nazývá „pasivní příjem“.

Pravidlo sedmé: Zajištění

Jste ve fázi, kdy se Vám daří budovat finanční nezávislost. Bylo by škoda, kdyby nějaká nenadálá událost toto Vaše úsilí zhatila. Proto je dobré, pokud jste na správné cestě k té vysněné finanční nezávislosti, si tuto cestu pojistit. Dobré a správné pojištění je dle mého názoru nutnost. Bohužel my Češi máme o pojištění nevalné mínění a také znalosti.

Když se řekne pojištění, většinou se na prvním místě zjeví v našich hlavách auto – to přeci musí být pojištěné ze zákona a hlavně, co kdyby nám toho našeho plechového miláčka někdo odřel?

 Když vyřešíme auto, začneme se strachovat o další majetek. Co kdyby nás někdo vykradl, co když náš dům shoří? Ano, je to důležité pojištění, jen je nutné dobře nastavit rizika.

 A co život a zdraví? „Nám se přeci nemůže nic stát… A kolik dostanu, když si zlomím nohu?…“ To jsou asi nejčastější úvahy, které se lidem honí hlavou. Ale co se stane, když mě klíště vyřadí na rok z vydělávání peněz? Z čeho budu splácet hypotéku? Jak rodině zajistím standard, na který je zvyklá? Co když jako špičkový operatér přijdu o prst – jak se změní můj příjem, když už nebudu moci operovat? Životní pojištění je v určité fázi budování finanční nezávislosti velmi důležitá součást této cesty.

Už jste slyšeli o pojmu pojištění odpovědnosti? Pravděpodobně při pojištění auta. Ale co občanská odpovědnost z běžného života? Víte, že Nový Občanský Zákoník  (NOZ) dává postiženým opravdu velká práva na úhradu způsobené újmy? Víte kolik zaplatíte, když špičkovému investičnímu makléři hloupou chybou na cyklostezce způsobíte úraz a on nebude moci půl roku špičkově vydělávat?

Pravidlo osmé: Dlouhodobý cíl – zajištění na penzi

Toto pravidlo jsem vybral především proto, abych zdůraznil výhody využívání možných státních podpor na cestě k finanční nezávislosti. A spoření na důchod prostřednictvím státem podporovaného systému (oficiálně se nazývá „Doplňkové penzijní spoření“) je důležitý prvek. Víte kolik při spoření 1.000,- Kč měsíčně naspoříte za 30 let? Zhruba 600,- tis. Kč při konzervativním způsobu zhodnocování. Pokud budete mít možnost spořit více, lze využívat další výhodu v podobě daňových odpočtů. Pokud budete mít zaměstnání, ve kterém Vám bude do DPS přispívat zaměstnavatel, opět je na Vaší straně další výhoda. Zkrátka DPS je dobrý, ale bohužel dost podceňovaný nástroj k finanční nezávislosti.

Pravidlo deváté: Jste na správné cestě?

Cesta k finanční nezávislosti není jednoduchá. A většinou je dlouhá. Naplánujte si tuto cestu, rozdělte ji do jednotlivých etap, vyhodnocujte, jak se Vám daří plnit tyto jednotlivé etapy (postupné cíle). Pokud se Vaše situace změní, upravte cestu a jednotlivé postupné cíle. Buďte důslední, zodpovědní, ale také dostatečně kreativní.

Pravidlo desáté: Co v cíli?

Užívejte si finanční nezávislost!  Přeji Vám, ať se Vám ji podaří vybudovat v co nejkratším čase ?.

Desatero k finanční nezávislosti

2 komentáře u „Desatero k finanční nezávislosti

Komentáře nejsou povoleny.

Přesunout se na začátek