Zvýšení úrokových sazeb ČNB – vliv na cenu hypoték?

Bankovní rada ČNB na svém jednání ve čtvrtek 2.5.2019 zvýšila dvoutýdenní repo sazbu (2T repo sazbu) o 25 bazických bodů na 2 %. Současně rozhodla o zvýšení lombardní sazby na 3 % a diskontní sazby na 1 %. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 3. května 2019.

Toliko strohá zpráva ČNB ze 2.5.2019. Jaký to ale bude mít vliv na cenu hypoték?

Vzhledem k tomu, že objem poskytnutých hypoték se letos stále drží zhruba na 2/3 loňského roku, neočekávám okamžitou reakci bank na zvýšení sazeb z minulého týdne. Nicméně tato situace nevydrží věčně. Banky budou své plánové zisky chtít docílit, určitě kvůli vývoji trhu nebudou korigovat své plány. To znám z vlastní dlouholeté zkušenosti manažera v nejmenované bance. Osobně se domnívám, že současné skutečně nízké sazby budou banky držet do léta, možná konce léta. Potom pochopí, že plánovaný zisk nedosáhnou přes plánovaný objem a budou se snažit výpadek zisku dohnat buď úsporou nákladů (zaměstnanci by o tom měli přemýšlet), nebo zvýšením cen.

Vhodný čas na refinancování

Doporučuji těm, kdo má v dohledné době 2 let plánovanou refixaci úrokové sazby, už nyní si u stávající či jiné banky zafixovat novou úrokovou sazbu. Většina bank to umí jeden rok před termínem refixace, vybrané banky to umí i dva roky předem.  

Zvýšení úrokových sazeb ČNB – vliv na cenu hypoték?
Přesunout se na začátek