Zamyšlení nad dostupností bydlení pro mladé lidi, aneb kdo a jak pomáhá

Minulý týden mě zaujaly dvě zprávy, které mě namotivovaly napsat následující řádky.

Zpráva 1.   Senát chce zrušit daň z nabytí nemovitých věcí.

Osobně takovou myšlenku velmi podporuji. Samozřejmě, že pro státní rozpočet výpadek této daně by byl znát. Nicméně já tuto daň považuji skutečně za nemorální. Vždyť peníze, za které si nemovitost kupuje normální člověk, rozuměj daňový poplatník, tak už jedním plnohodnotným zdaněním prošly! Nebo projdou, pokud si nemovitost daňový poplatník kupuje na hypotéku (ale celou daň z nabytí nemovitosti musíte zaplatit do tří měsíců po nabytí).

Pokud se stát – rozuměj vláda, ministerstvo financí – bojí toho výpadku daně, já bych doporučil, aby daň z nabytí nemovitosti (stát) zrušil pro skupinu lidí, kteří si pořizují své první vlastní bydlení. Inspiraci pro tuto myšlenku jsem získal v České spořitelně viz. níže. To by dle mého názoru byla skutečná podpora mladým lidem při řešení vlastního bydlení. Pro představu, při pořizování bytu v hodnotě 2,5 mil. Kč, tak daň z nabytí nemovitosti je rovných 100.000,- Kč. Splatných do 3 měsíců po nabytí. Připočtěme k tomu provizi realitní kanceláři – většina nemovitostí je prodávána přes realitní kanceláře, která ze 2,5 mil. Kč je průměrně dalších 100.000,- Kč.

Takže kromě toho, že stát prostřednictvím ČNB a její regulace nutí mladé lidi pro pořízení nemovitosti, mít minimálně 20 % vlastních zdrojů, pokud musí využít pro financování hypotéku, což z 2,5 mil. Kč je 500.000,- Kč, musí mladí lidé zaplatit dalších 200.000,- Kč, a to není málo. A kolik mladých lidí do 30 ti let, kteří si chtějí pořídit první bydlení má našetřeno 700.000,- Kč?

Proto já senátní aktivitu vítám. Mimochodem, dnes se toto téma krátce diskutovalo i v OVM a pan Faltýnek z ANO byl jednoznačně proti zrušení této daně. Přesto držím senátorům a rozumným poslancům palce, aby rozhodli ve prospěch mladých lidí.

Zpráva 2.    Podpora České spořitelny při pořízení prvního vlastního bydlení

Minulý týden jsem byl na semináři České spořitelny, který byl na téma financování bydlení. Pro mě byla nejzajímavější informace o podpoře lidí, kteří si pořizují své první bydlení v podobě vlastního bytu. Podpora se netýká pořízení rodinného domu.

A v čem spočívá podpora?

Je to podpora spojená s poskytnutím hypotéky. Ono je výjimečně možné poskytnout i hypotéky s „pouze“ 10 % vlastních zdrojů. ČNB však reguluje svým „doporučením“ možný objem takto poskytnutých hypoték, takže banky si tuto možnost šetří pro bonitní obchody a také si nechávají za tuto službu odpovídajícím způsobem zaplatit. Obvykle je sazba u hypotéky s 10 % vlastních zdrojů o 0,5 % vyšší. Pro příklad, u hypotéky ve výši 2 mil. Kč na 25 let je rozdíl v měsíční splátce mezi 20 % a 10 % vlastních zdrojů cca. 550,- Kč. To u 25leté hypotéky je 165.000,- Kč navíc. A to už není zanedbatelná částka.

Proto velmi pozitivně vnímám aktivitu České spořitelny, kdy u pořízení bytové jednotky na hypotéku jako svého prvního vlastního bydlení, poskytuje hypotéku s 10 % vlastních zdrojů za cenu hypotéky s 20 % vlastních zdrojů.

Skutečně tento přístup považuji za velmi pro klientský. V řadě případů to může mnoha mladým lidem pomoci s pořízením svého prvního vlastního bydlení.

Zamyšlení nad dostupností bydlení pro mladé lidi, aneb kdo a jak pomáhá

3 komentáře u „Zamyšlení nad dostupností bydlení pro mladé lidi, aneb kdo a jak pomáhá

Komentáře nejsou povoleny.

Přesunout se na začátek