Jsou hypotéky drahé?

Narazil jsem na zajímavý článek, který se zabývá tématem, zda jsou u nás, tedy v ČR hypotéky drahé. Autor se zabývá poměrně sofistikovaně cenou peněz a srovnává v tomto kontextu ČR s zeměmi EU. Z uvedeného vyplývá, že si vlastně ČR vede dobře a hypotéky jsou jedny z nejlevnějších ve srovnání, které autor používá.

Jak to tedy s tou cenou je?

Mě ten článek oslovil a nedá mi to napsat ještě další úvahu na „cenu“ hypoték. Podle mého názoru je hypotéka jediný zdravý dluh (viz mé Desatero k finanční nezávislosti, pravidlo číslo 5). Velmi krátce Vám vysvětlím proč.

Podle ČSÚ (Český statistický úřad) vzrostly ceny bytů v ČR v letech 2012 – 2018 v průměru o 35 % mimo Prahu. V Praze dokonce o 75 %, ale tu do našeho jednoduchého schématu nebudeme započítávat. Inflace se v letech 2012 – 2016 pohybovala v úrovni do 1 %. V letech 2017 – 2018 se už pohybuje někde na úrovni 2,5 %. Počítejme tedy v naší úvaze s tou vyšší inflací.

Jestliže tedy ceny bytů v daném období vzrostly o 35 %, znamená průměrné roční zhodnocení 5 %. Pokud vezmeme inflaci 2,5 %, tak reálné zhodnocení je 2,5%. Pokud tedy je výše úrokové sazby hypotéky na úrovni 2,5 %, tak vlastně hypotéku má dotyčný klient zdarma. Pokud má sazbu nižší, dá se konstatovat, že na hypotéce vydělává. A když se podíváme na ceny hypoték, tak v období 2012 – 2018 překračovaly sazby 2,5 % reálně snad jen ve druhé polovině roku 2017 a v roce 2018, a to ne výrazně.

Realitní bublina

Ano, spoustu lidí dnes hovoří o realitní bublině a „straší“ poklesem cen nemovitostí a div ne armagedonem pro banky a klienty. Já se o tom bavím s lidmi, kteří v realitách pracují dlouhodobě, s lidmi, kteří rozumí a vyučují finance a ekonomiku na vysokých školách. Ano, ceny nemovitostí se mohou zhoupnout, ale nikdy v dlouhodobém hledisku desítek let (a většina hypoték má takovou duraci) neztratí svou hodnotu, právě naopak. Vlastnictví nemovitosti i na dluh je prostě finančně zdravé a de facto je jeden ze základních stavebních kamenů vytváření si pasivního příjmu a finanční nezávislosti.

Jsou hypotéky drahé?
Přesunout se na začátek