Zamyšlení nad dostupností bydlení pro mladé lidi, aneb kdo a jak pomáhá – po druhé

Zajímavý článek na téma mladých lidí a pořizování vlastního bydlení. Lze v něm číst dvě zásadní zprávy.


Ta první je, že většina mladých lidí do 36 let věku hodlá v relativně krátkém čase investovat do pořízení vlastní vlastního bydlení. A to je dobře pro celou ekonomiku a velmi chutné sousto pro banky v podobě poskytnutých hypoték. Jinou otázkou je, co pro získání tohoto chutného sousta dělají či hodlají dělat. Zatím vnímám jejich aktivity jako sporadické, nicméně nějaké jsou. Otázka také zní, co pod kuratelou regulace ČNB vlastně mohou vymyslet.

Druhé sdělení skryté v tomto článku je, co na podporu pořízení bydlení pro mladé lidi může udělat stát. V článku se autor celkem podrobně zabývá dostupností bydlení z hlediska vlastních zdrojů a úspor mladých lidí. Z vlastní praxe vím, že to je skutečný problém, který je ale větší, než je zmiňován v článku. Pokud si mladý člověk hodlá pořídit vlastní bydlení, musí totiž počítat i s dalšími počátečními náklady. Z pravidla totiž kupující musí uhradit provizi realitní kanceláři, která se dnes šplhá nad 5 % kupní ceny. A to ihned při pořízení. A další náklad je daň z pořizovací ceny splatné do tří měsíců od pořízení. A to jsou další statisíce.

Už jsem na toto téma psal v květnu. Z mého pohledu je v naší daňové džungli prostor pro jednu smysluplnou výjimku. Pořízení prvního bydlení pro lidi do 35 let bez nutnosti tuto daň platit. Určitě je to smysluplnější podpora než například podpora stavebního spoření.

Zamyšlení nad dostupností bydlení pro mladé lidi, aneb kdo a jak pomáhá – po druhé
Přesunout se na začátek