Spořit či nespořit na důchod po šesté – politika versus realita

Závěr roku 2019 přinesl pro lidi pobírající starobní důchod a pro lidi na rodičovské dovolené (ne pro všechny – to je ta relativní spravedlnost) pozitivní dopad do jejich příjmů. Politici rozhodli a z rozpočtu odteče opět pár miliard navíc, schodek to přeci unese, ekonomika stále šlape… Lidé, kterých se přidání týká, jsou spokojení a cítí to jako spravedlivé rozhodnutí, také chtějí mít z dobrých makroekonomických čísel reálný užitek. Takže se zdá, že vše je v pořádku. Jenže…

Se začátkem roku 2020 se opět z odborné ekonomické veřejnosti, a nejen od ní – budiž ke cti určité části politického spektra, že se k odborníkům přidávají, objevuje opět řada varovných zpráv o udržitelnosti stávajícího průběžného systému. Příkladem budiž tento článek. Podle mého názoru jsou použité názory tak jednoznačné a bohužel konzistentně dlouhodobé, že o pravdě může pochybovat jen blázen nebo hazardér.

A jak na situaci reaguje premiér? Když jsem si přečetl jeho argumenty, tak mě zdvořile řečeno velmi, velmi zaskočily. Podívejte se na to, co říká – citace.

Já ve svém „seriálu Spoření na důchod“ apeluji především na dnešní dvacátníky a třicátníky, aby na budoucí státní důchody vůbec nespoléhali. Jenže situace je vážná i pro dnešní padesátníky a čtyřicátníky. Ti na vytvoření rezerv mají mnohem méně času a jejich stávající úspory začíná stále rychleji požírat inflace. Za loňský rok dle zdroje z ČSÚ činila 2,8 % (motorem bylo zdražování nákladů spojených s bydlením – především nájemným bydlením), což je nejvyšší číslo od roku 2012. A výhled se spíše kloní ke zrychlování inflace, nebo zůstane na úrovni kolem 3 %, a to je nad hranicí cíle ČNB. Ta se sice zatím tváří v klidu, ale pokud bude chtít inflaci zkrotit na 2 %, což je její dlouhodobý cíl, tak to povede ke zdražování peněz. To povede k ochlazení ekonomiky a tudíž ke snížení příjmů do rozpočtu. A to je opět další tlak na důchodový průběžný systém.

Proto je nutné stávající úspory ochránit před inflačním tlakem a ty budoucí úspory doopravdy systémově vytvářet a budovat z nich budoucí pasivní příjmy.

Samozřejmě rád poradím jak na to…..

Spořit či nespořit na důchod po šesté – politika versus realita
Přesunout se na začátek