Jak na pravidlo šest „Peníze mají vydělávat peníze“ z Desatera k finanční nezávislosti

Úvod

Kdybychom měli pospat v jednom článku finanční nástroje, které mají vydělávat peníze, tak bychom pravděpodobně mohli napsat několik set stránkovou učebnici. V tomto článku se chci s Vámi podělit o jednu celkem zajímavou metodu.

Pokud máte naspořenou určitou částku peněz, kterou ve střednědobém horizontu nebude potřebovat v okamžité likvidní podobě, určitě budete přemýšlet „kam s ní“. A určitě budete přemýšlet ve zlatém investičním trojúhelníku: Výnos – Likvidita – Riziko.

Komerční dluhopis

Já za rozumnou variantu ve střednědobém (5letém horizontu) považuji přemýšlet o využití komerčních dluhopisů. Co to je komerční dluhopis? Zkrátka dluhopis, který je emitován firmou a ta základě této emise získá cizí zdroje pro financování určitého projektu = podnikatelského záměru. Na trhu je takovýchto dluhopisů skutečně velmi rozmanitá nabídka.

Výhodou takovýchto dluhopisů je, že vesměs jsou emitovány s pevným úrokovým výnosem, takže investor, který si dluhopis pořídí, dopředu ví, jaký výnos bude realizovat.

Likvidita těchto cenných papírů je také daná. Prostě mají svou splatnost. Samozřejmě, že je investor většinou může i v průběhu platnosti dluhopisu odprodat ať už emitentovi, nebo nějaké třetí osobě (musí být splněny zákonné podmínky), není to ale úplně jednoduchá záležitost.

Co já považuji za největší nevýhodu komerčních dluhopisů, tak je správně se zorientovat v riziku. V tomto případě mluvíme o tzv. kreditním riziku. Kreditní riziko spočívá v tom, zda je emitent dluhopisu v budoucnu schopný splnit svůj závazek, tj. nejen zaplatit slibovaný výnos, ale také dluhopis odkoupit v době jeho splatnosti.  Investorovi doporučuji velmi dobře nastudovat podnikatelský záměr emitenta, tj. na co zdroje z emise dluhopisů použije. Pokud tomuto záměru jako investor uvěříte, potom dluhopis kupte.

Realitní dluhopis

Na závěr se chci mínit konkrétně ještě o dluhopisech, kterých je na trhu poměrně značné množství. Jde o dluhopisy společností, který prostředky získané z emisí dluhopisů používají na nákupy nemovitostí komerčního charakteru, případně i jejich výstavbu. Celý business je postavený na tom, že komerční prostory vydělávají nějaké peníze, na nákup je použit vlastní kapitál, bankovní úvěr a emise dluhopisů. Dobře se podívejte na poměr těchto zdrojů. Pokud společnost de facto nepoužívá vlastní kapitál, z banky prakticky nemá žádné financování, potom dle mého názoru investice do těchto dluhopisů je velmi riskantní. Také doporučuji dobře rozumět tomu, do jakých nemovitostí emitent dluhopisů bude investovat a zda jsou tyto nemovitosti schopné generovat takové výnosy, aby emitent byl schopen dostát svým závazkům. A v neposlední řadě je nutné vědět, zda má emitent dostatečné zkušenosti s tímto druhem businessu a neslibuje nemožné. Na úplný závěr jednoduché vodítko z mé zkušenosti. Pokud emitent slibuje v pětiletém horizontu vyšší výnos než 5 % p.a., tak je na místě vyšší opatrnost a emitenta si velmi dobře prověřit. 

TIP na závěr:

Pokud uvažujete o takovéto investici, tj. nákup střednědobého dluhopisu, doporučuji si najít takový dluhopis, který kupón (= realizovaný výnos) splácí měsíčně. Výnos rychleji získáváte zpět a můžete s ním dále pracovat. Například pravidelně ukládat na stavební spoření a tím dosáhnout vyššího zhodnocení. Příklad, jak to může fungovat naleznete v kalkulátoru „Kalkulačka dluhopisů a stavebního spoření“  viz. sekce Kalkulačky. 

Jak na pravidlo šest „Peníze mají vydělávat peníze“ z Desatera k finanční nezávislosti
Přesunout se na začátek