Spořit či nespořit na důchod podruhé. Aneb jak je to s výhodností spoření u penzijních společností.

Minulý týden jsem mockrát zaznamenal informaci v mediích tipu „Peníze, které spoříte na důchod, nevydělají ani na inflaci.“ A některé tituly byly i horší, například: „Vaše peníze na penzi ve fondech požírá inflace“ viz příspěvek na Facebooku.

V psaných médiích si člověk mohl aspoň něco navíc přečíst a udělat si lepší obrázek, kde je pravda, ale na takto pronesenou stručnou zprávou v rádiu člověk neznalý skutečně může získat dojem, že je špatně spořit na důchod. A to považuji za silně dezinformační a špatnou práci novinářů.

Pojďme se podívat, kde je pravda.

  1. Spořit na důchod je nezbytná záležitost, a to především pro mladé lidi. Už jsem to rozebíral ve svém Desateru k finanční nezávislosti, konkrétně v pravidlu číslo tři a pravidlu číslo osm: https://financenovak.cz/2019/03/26/desatero-k-financni-nezavislosti/

Zkrátka spořit si na důchod je nezbytný návyk. A pro lidi, kteří se zabývají financemi, je téměř posláním neustále opakovat a pozitivně propagovat správnost spoření na důchod.

Minulý týden zprávy o výkonosti penzijních fondů se týkaly tzv. transformačních fondů. Ví běžný člověk, co to je a jak se liší od dnešních účastnických fondů v doplňkovém penzijním spoření? Myslím, že ne.

Tak tedy transformační fondy jsou už dnes pro nové klienty uzavřené, jinými slovy do nich nemohou vstupovat. Nicméně v nich spoří zhruba 3,6 mil. klientů a je v nich naspořeno více než 425 miliard korun. Tyto fondy jsou ultra konzervativní, protože mají jednu základní vlastnost danou zákonem. Naspořená částka nikdy nemůže klesnout do záporných čísel, jinými slovy, klientovi je garantováno, že v budoucnu dostane minimálně to, co naspořil. Toto zákonné pravidlo nutí fondy s vloženými prostředky pracovat ultrakonzervativně a já osobně považuji výkon nad 0,5 % p.a.  vlastně za dobrý výkon. Srovnejte to jen například s tím, když peníze necháte ležet na bankovních účtech, jaký je tam nyní úrok. Když se blíží 1 % p.a., tak je to téměř zázrak (nevěřte televizním reklamám J).

Jaké další výhody představuje spořit na důchod u penzijních společností

  • Státní příspěvek
Měsíční platba 300 Kč 400 Kč 500 Kč 600 Kč 700 Kč 800 Kč 900 Kč 1.000 Kč
Výše příspěvku 90 Kč 100 Kč 130 Kč 150 Kč 170 Kč 190 Kč 210 Kč 230 Kč

Z tabulky je patrné, že každou vloženou korunu v intervalu 300 – 1.000 Kč zhodnotíte v daném okamžiku v intervalu 23 – 30 %.

Jinými slovy, když budete spořit například 10 let, tak je to každý rok 2,3 – 3% díky státnímu příspěvku. A teď si ke každému zhodnocení v daném roce přičtěte toto procento. A už jste dokonce výrazně nad inflací!

  • Příspěvek zaměstnavatele

Zaměstnavatelé přispívají různě. Samozřejmě, že někteří také ne. Ale když už přispívají, tak to bývá hodně zajímavé pro zhodnocení vašich vložených prostředků. Kdyby ke každé vaší koruně zaměstnavatel přispěl také korunou, umíte si představit to zhodnocení? Je to 100 %. Když to rozpočítáte na těch našich předpokládaných 10 let, tak si k tomu ročnímu procentu přičtěte dalších 10 %. Takže jsme na: 0,5 % fond + 2,3 % stát + 10 % zaměstnavatel = 12,8 %! A kde je tedy ta inflace?

Ještě další výhodu na příspěvek zaměstnavatel. Je daňově osvobozený jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele.  Zaměstnanec z obdrženého příspěvku naplatí žádnou daň, zaměstnavatel neplatí z vyplaceného příspěvku odvody. Takže pro obě strany podstatná výhoda. Maximální hranice pro daňovou uznatelnost je 50.000 Kč. Jinými slovy, pokud Vám bude zaměstnavatel přispívat, tak až do hranice 50.000 Kč za rok z tohoto příspěvku neplatíte daň z příjmu fyzických osob a zaměstnavatel z této částky neodvádí sociální a zdravotní pojištění.

  • Daňová úspora

Třetí výhoda, kterou lze u spoření do penzijních transformovaných fondů využít, je daňový odpočet.

Měsíční platba do 1.000 Kč 1.500 Kč 2.000 Kč 3.000 Kč
Daňový odpočet 0 6.000 Kč 12.000 Kč 24.000 Kč

Takže pokud byste chtěli maximalizovat daňový odpočet, musíte spořit měsíčně 3.000 Kč. Nebo méně a na konci roku formou mimořádného příspěvku maximalizovat daňový odpočet.

Pokud tedy někdo spoří tolik, aby dosáhl na daňový odpočet, je to vlastně další čistý finanční výnos v podobě úspory na daních.

  • Poplatky

Hodně často slýchávám, že je lepší si spořit na důchod mimo penzijní fondy. Já tvrdím, že je lepší využívat jak penzijní fondy, tak jiné finanční nástroje například nákup podílových fondů v rámci kolektivního investování. Odborně se tomu říká diverzifikace rizik. Penzijní fondy jsou na tom lépe co se týče nákladů. Zatímco u každého nákupu podílového fondu musíte počítat s poplatkem v obvyklé výši 5 % (takže místo 1.000 Kč nakupujete za 950 Kč), za měsíční úložku do penzijních fondů neplatíte nic.

Je pravdou, že u transformovaných fondů obvykle platíte poplatek za tzv. obhospodařování fondu ve výši 0,8 % z majetku fondu. Tento poplatek se u běžných komerčních fondů platí také a říká se mu management fee. Další poplatek, který můžete platit v transformovaném fondu je obvykle 10 % ze zisku vykázaného v účetní závěrce transformovaného fondu. Jinými slovy, jak dobře fond hospodaří s Vašimi prostředky, tak dobře je zaplacen, a to dle mého názoru je fér.

Co za výše uvedené výhody?

 Je jasné, že když stát tak štědře dotuje spoření na důchod prostřednictvím penzijních   společností, tak za to něco chce. Existují poměrně přísná pravidla, za kterých můžete ve fondech spořit a čerpat státní výhody. Obvykle je to doba spoření, způsob výplaty důchodu, ztráta státních příspěvků a dodanění zaměstnaneckých příspěvků zpětně při předčasném ukončení spoření. Pokud bychom měli jít do podrobností, vydá to samostatný článek. Avšak předmětem dnešního článku je především finanční výhodnost produktu, tak na toto téma někdy příště.

Co dodat na závěr?

Já jsem přesvědčený, že každý člověk by se měl ke svému budoucímu důchodovému věku chovat zodpovědně od svého mladého věku. Vzhledem k demografickému vývoji to je dokonce nutnost. Spořit na důchod se dá mnoha způsoby, já však považuji za primární v tomto směru to uvědomění, že si každý vytvoří návyk odkládat si na „stáří“. A odkládání prostřednictvím státem podporovaných penzijních společností patří dle mého názoru k základnímu zodpovědnému chování 80 % obyvatel České republiky.

Spořit či nespořit na důchod podruhé. Aneb jak je to s výhodností spoření u penzijních společností.
Přesunout se na začátek