Jak šetřit jídlem

Víte, kolik každoročně průměrný Čech spotřebuje potravin? Cca. 800 kg.

Víte, kolik z tohoto množství se vyhodí? Cca. 80 kg na jednoho člověka?

Víte, kdo a v jaké výši se na tomto vyhazování podílí? 40% zpracovatelé, 35% domácnosti, 15% stravovací zařízení, 10% obchody.

Jinými slovy, každý Čech vyhodí zhruba 28 kg jídla, které si před tím koupil! Nejméně plýtvají senioři nad 65 let věku. Vzhledem k tomu, že jich je v populaci asi 14%, tak po promítnutí přepočtu počtu obyvatelstva o tuto skupinu, množství vyhazovaného jídla na hlavu se zvýší na 33 kg ročně. Dětí do 14 let žije v České republice cca 15% z celkového počtu obyvatelstva. Pokud vyjdeme z logiky, že jejich chování závisí na rodičích, tak si je dovolím z propočtu také odečíst, protože tyto děti ještě většinou nerozhodují o tom, co se koupí, spotřebuje a také vyhodí. Po této korekci se tedy zvýší plýtvání s jídlem na hlavu v ČR na 40 kg ročně. Nejvíce plýtvá generace 20 – 30 let, samostatně žijící lidé, lidé s příjmem nad 30 tis. Kč měsíčně. Tudíž lidé, kteří velmi snadno mohou změnit svoje návyky. Nejčastější příčiny vyhazování jídla jsou totiž ukryté v moderní době marketingu, slev, chaosu a nakupování proto, „aby bylo“.

Přitom si málokdo uvědomuje skutečnou cenu potravin. Vyhodit rohlík, přeci nic neznamená. Jenže když si to spočítáte, zjistíte, že 1 kg nejobyčejnějšího rohlíku stojí cca. 75 Kč, 1 kg másla stojí 200 Kč, 1 kg mazacího sýra stojí cca 150 Kč. A takto bychom mohli pokračovat. Já si myslím, že můžeme směle počítat v průměru 1 kg vyhozeného jídla za 100 Kč (a to jsem spíše níže než je realita).

Kolik tedy průměrný Čech („rozhodovač“ – ten, který může ovlivnit co, a za kolik se nakoupí) vyhodí ročně peněz v podobě jídla? Je to cca. 4 000 Kč. Zdá se Vám to málo? Dobře, vezměte čtyři tisícikoruny a zapalte je. Není to asi úplně dobrá představa. A v rodině o třech lidech už je to 12 000 Kč za rok.

Jak šetřit jídlem

Jeden komentář u “Jak šetřit jídlem

Komentáře nejsou povoleny.

Přesunout se na začátek