Největší konference finančních profesionálů

Jaro 2019

Včera, 14.5.2019, se v Praze konal již v pořadí šestý díl tradiční konference finančních poradců – FINfest. Tato konference se stává čí dál větší a hlavně kvalitnější, a to je dobře. Tentokráte se konala v Konferenčním centru CUBEX na Pankráci. Program byl nabitý, v pěti sálech běžel program paralelně od rána do pozdního odpoledne, kromě pauzy na oběd, tj. 25 přednášek, panelových diskusí a workshopů. Významu akce odpovídala i skladba řečníků – úspěšní manažeři ve financích, ať už „start upů“, přes úspěšné poradenské firmy po zástupce velkých finančních korporací. A samozřejmě samotní účastníci, kterých se tentokráte sjelo více než tisíc, dodali tu pravou atmosféru

Trendy

Bylo zajímavé pozorovat, jakými trendy se finanční trh bude ubírat. Ať už od samotných účastníků, či řečníků byly stále slyšet téměř stejné myšlenky: význam interních sítí finančních institucí bude ubývat, kvalita finančních poradců se díky novým regulacím a nutností složení atestací stále zvyšuje, digitalizace finančních nástrojů pokračuje – paradoxně o to více narůstá význam dobrého finančního poradenství, finanční instituce a podnikatelé ve financích budou muset být stále více efektivní, v krátké budoucnosti bude probíhat souboj specializace s komplexností obsluhy. Podle odborníků, i tedy mé zkušenosti, zvítězí komplexnost. A to především díky tlaku zákazníka, který bude chtít mít vše dostupné z jednoho místa.

Obchodní příležitosti

To k technice, ale ve kterém businessu leží v budoucnu nejvíce příležitostí jak pro samotné finanční poradce, tak samozřejmě pro zákazníky? Tím jak Česko a jeho obyvatelé bohatnou, tak je to samozřejmě oblast zhodnocování finančních prostředků (především kolektivní investování do finančních nástrojů typu podílových fondů) a investování do bydlení. Jak trefně v této oblasti poznamenal jeden z řečníků: „Dokud při přejezdu hranic do Rakouska poznám rozdíl, tak do té doby bude prostor pro hypotéční business.“

Financování bydlení

Protože mě nejvíce zajímá právě hypotéční business, tak jsem vyhledával na konferenci tato témata. Úplně nejvíce mě zaujala panelová diskuse na téma FINANCOVÁNÍ BYDLENÍ AKTUÁLNĚ – řečníky byli:

VLASTIMIL NIGRIN

Místopředseda představenstva a vrchní ředitel pro oblast obchody a klienti v Hypoteční bance

ONDŘEJ ČTVRTEČKA

Člen představenstva Stavební spořitelny ČS

JAN BREJL

Manažer externí distribuce, MONETA Money Bank

MICHAEL PUPALA

Generální ředitel a předseda představenstva finanční skupiny Wüstenrot

Diskutovala se velmi zajímavá témata. Například, jestli je hypotéční trh nyní v krizi? Samozřejmě není a snížení letošní produkce je dané především předzásobením se klientů v loňském roce. Psal jsem o tom mimo jiné ve svém článku: https://financenovak.cz/2019/03/31/situace-na-hypotecnim-trhu/. Z diskuse vlastně vyplynulo to, co předpovídám – zvýšení cen prostě bude. A proto radím, a shodli se na tom i výše zmínění manažeři, že klienti, kterým se přiblížila refixace, tak by o tomto tématu měli začít přemýšlet s dostatečným předstihem.

Další zajímavé téma bylo prodávání on-line hypotéky. Všichni manažeři se shodli na tom, že toto není cesta budoucnosti. Jasně, snížení administrativy ano, ale hypotéka je pořád tak významné rozhodnutí v životě člověka, že poradce bude mít v tomto rozhodování vždy své místo.

Poslední téma, které z té zajímavé diskuse vybírám, je téma nové regulace, která vstoupila v platnost na podzim loňského roku. Mimo jiné ta způsobila, že je současný trh poskytnutých hypoték stále poměrně nízko. Všichni manažeři se shodli, že tato regulace může mít v budoucnu bohužel negativní vliv na ceny poskytnutých hypoték. Je to důsledkem toho, že ČNB mimo toho, že ztížila ne bankám, ale klientům dostupnost hypoték, reguluje také výši možných sankcí za porušení smlouvy ze strany klienta. A to může skutečně druhosledově ovlivnit cenu poskytnutých hypoték na začátku, protože banky prostě nemohou díky nízkým dosahovaným maržím tyto další náklady absorbovat.

Závěr

Na konferenci FINFEST 2019jaro bylo skutečně mnoho dalších zajímavých témat. Kdybych měl napsat o všech, tak by tento článek měl určitě trojnásobek stránek, a to byste pravděpodobně ani nepřečetli. Jestli Vás zajímá více, napište mi: martin.novak@finpos.cz, nebo volejte:  +420 607 745 406.

Největší konference finančních profesionálů
Přesunout se na začátek